Tüm Ürünlerde Kargo Ücretsiz!

Home Ofis Çalışmanın Avantajları ve Dezavantajları Nedir?

23-02-2021 13:59

Home Ofis Nedir?

Home ofis kavramıyla bu yıl itibariyle daha fazla karşılaşmaya başladık. Eskiden çoğunlukla bilişim sektörüne dahil işler için aktif bir kullanım oranına sahipken günümüzde bankalar, büyük holdingler, orta ölçekli şirketler için bile bir çalışma modeli haline dönüştü. Dolayısıyla home office kavramının mantığını merak eden, bu çalışma şekliyle yüzleşen binlerce insan bir araya gelmeye başladı. Öncelikle bu aşamada bir kuruma bağlı ya da kurumdan bağımsız olarak çalışılabileceğini söylemeliyiz. Nitekim çalışma masası olan her noktayı bir home ofis olarak düşünmek mümkündür. Ancak iç dinamiğinde çeşitli farklılıklar söz konusu olabilir. Minar Mobilya tarafından sunulan çalışma odası mobilyalarında kitaplık gibi ofis mobilyaları da bulabilirsiniz.

 

Temelde bir kuruma bağlı olup, fiziksel bir ofiste, işyerinde çalışmak yerine evde çalışmak home ofis çalışma biçimidir. Bunu bir kuruma bağlı olarak yapmadığınız zaman freelance çalışma modeline tabi olursunuz. Ancak freelance çalışanlar için de evde bir home ofis kurmak mümkün olacaktır. Çalışma modelinin tanımlanması dışında evde kendisine ait bir iş ortamı oluşturmak anlamına da gelmektedir.

 

Çoğunlukla işyerleri toplu bir çalışma olanağı sağlar ve herkes bir aradadır. Belki de en büyük baskıyı patron, müdür ya da amir olarak sınıflandırılan üst kademe çalışanlar oluşturur. Çünkü her zaman gözlerinin üzerinizde olduğunu hissedebilirsiniz. Bu ise çalışma verimliliğini düşürebilir, kişisel konsantrasyonu dibe indirebilir ya da mutlu bir çalışma sürecini sabote edebilir. Bunun bilincine varan işletmeler ise büyük bir çalışanı için evden çalışma imkânı sağlamayı daha doğru buldu. Bu yıl itibariyle sayı katlanarak arttı ve artık kitaplık, masa ve sandalye gibi temel mobilyalara sahip bir odadan çalışmak son derece sıradan bir hal aldı.

 

Evde Verimli Bir Çalışma Ortamı Nasıl Yaratılır?

Kendi evinizde çalışmanın size pek çok avantajı olacağından şüphe yok. Avantajlarından ya da dezavantajlarından söz etmeden önce en verimli çalışma ortamını yaratmak için nelere odaklanmamız gerektiğinden söz edelim. Öncelikle home ofis yaratma fikriniz varsa ve evinizin bir odasını bunun için ayırdıysanız tamamıyla özel bir dekorasyon rutinine geçebilirsiniz. Çalışma masası bu alanda olmazsa olmazlardan birisi olacaktır. Aynı zamanda masa başında konforunuz ve sağlığınız için önemli bir diğer faktör çalışma sandalyesidir. İki mobilyayı kaliteli tercih etmek motivasyonunuzu arttıracak ve daha verimli bir süreç geçirmenizi sağlayacaktır.

 

Bir ofiste olmazsa olmaz olan mobilyalara bakıldığında konsollar, kitaplık ve çekmeceli dolaplar akla gelebiliyor. Bunların büyük bir çoğunluğuna ihtiyacınız olmayabilir. Keza bir şirketin tüm çalışma disiplinini eve taşımayacak, yalnızca kendi ihtiyacınız olan iş hacmini odanızdan sağlayacaksınız. Yine de çalışma masası ile uyumlu olan mobilyalar seçerek odanın çok daha estetik bir görünüm kazanmasını sağlayabilirsiniz. Böylece görsel anlamda bile bakıldığı zaman iç açan, çalışma şevkini arttıran, daha kısa sürede daha pozitif bir çalışma performansı sağlayan bir ofisiniz olur.

 

Ayrıca home ofis dekorasyonu için illa ki ayrı bir odaya ihtiyaç duymayabilirsiniz. Özellikle evinizde yalnız yaşıyorsanız, bebek, evcil hayvan gibi dikkatinizi dağıtacak bir unsur yoksa, farklı insanlar ya da misafirlerle muhatap olmak zorunda değilseniz herhangi bir odanın bir köşesini çalışmak için kullanabilirsiniz. Buraya biraz daha iş dünyasını sembolize edebilecek, sizi o ambiyansa sokarak iş verimliliğinizi arttıracak raflı kitaplık modellerinden koyabilirsiniz. Gerek işinizle alakalı gerekse molalarınızda okuyabileceğiniz kitapları burada listelemeniz sizin için pozitif bir anlam ifade edecektir. Böylece masanız, kitaplığınız, çalışma sandalyeniz ve bilgisayarınızla evden uygun koşullarda çalışmaya hazırsınız demektir.

 

Home Ofis Çalışmanın Avantajları Nelerdir?

Home ofis çalışırken bunun daha konforlu ve verimli olduğunu hissetmeniz çok uzun sürmeyecektir. Özellikle son zamanlarda mesainizi kendinizin belirleyebileceği çok fazla iş sektörü oluştu. Tabii ki bunların büyük çoğunluğu freelance işler olarak anılıyor. Fakat bir kurum bünyesinde home office çalışırken bile mesai saatlerinizi nispeten kendiniz ayarlayabilirsiniz. Kişisel ihtiyaçlarınızı daha rahat karşılayabilir, mola ve çalışma sürelerinizi en verimli olacak şekilde düzenleyebilirsiniz. Çalışma masası üzerinde bilgisayarınız ve işinizle alakalı objelerin yanı sıra bir kahve makinesi koyma konusunda bile olabildiğince özgür olursunuz.

 

Bu özgürlüğün bile daha kaliteli bir iş süreci geçirmeniz için önemli olduğunu söylemek gerek. Ayrıca siz ne kadar disiplinli çalışırsanız çalışın üst mertebe yöneticilerin gözüne her zaman batma potansiyeliniz vardır. Örneğin işinizi erken bitirip boş kalan vaktinizde kitaplıkr aflarına özenle dizdiğiniz ve uzun süredir okumak istediğiniz kitabı açıp okuyabilirsiniz. Bu her ne kadar çok doğal bir durum gibi görünse de fiziksel bir ofis ortamında yapabilmek mümkün değildir. Oysa home ofis çalışma şeklinde disiplinli bir iş gününün ardından çok rahat bir biçimde bunu başarabilirsiniz.

 

Ev ortamında çalışmanın en büyük avantajı ise dışarıdayken maruz kaldığınız kalıplardan olabildiğince uzaklaşabilme isteğidir. Çalışma masası üzerinde duracak objeler kimsenin umurunda olmayacağı için sizi motive eden bir biçimde dizayn edebilirsiniz. Aynı şekilde giymek zorunda olduğunuz elbise kombini ya da rahat oturup çalışamadığınız bir masa sandalye ayarıyla boğuşmak zorunda kalmazsınız. Tüm bu standartları bizzat belirleyerek çözüm üretebilirsiniz. Dilediğiniz zaman kahve molası verebilir, balkona çıkıp hava alabilir, ufak bir şekerleme yaparak zihninizi dinlendirdikten sonra enerjiniz yüksek bir biçimde işinize dönebilirsiniz. Böyle süreçlerde home ofis mobilyaları bile işe yönelmeniz noktasında sizi cezbeden bir unsura dönüşebilir.

 

Home Ofis Çalışmanın Dezavantajları Nelerdir?

Elbette ki home ofis çalışma şeklinin avantajları son derece çok iken dezavantajlarından da söz etmek gerekiyor. Örneğin genel bir avantaj olarak dışarıda harcamak zorunda kaldığınız yemek parasından, giyim masrafından, ulaşım giderlerinizden, kahve ya da atıştırmalık masrafından kurtulacağınızdan söz edilir. Ancak bu kez ev giderlerinizde belli bir oranda artış olacaktır. Kahvenizi evden içecek, yemeğinizi evde yiyecek ya da yine dışarıdan sipariş vereceksiniz. Elektrik, su ve ısınma giderleriniz buna bağlı olarak artabileceği gibi ulaşım ve giyim giderleri dışında çok büyük bir maddi artısı olmayacağından söz edilebilir.

 

Ayrıca daha önce evde bir çalışma ortamınız hiç olmadıysa kitaplık modelleri arasından birisini seçerek sipariş vermelisiniz. Bu bir noktada biraz daha dekoratif gözükse bile çalışma masası modellerinde de bu özelliği taşıyan raflar olduğunu söylemek mümkün. Kendinize bir çalışma alanı kurduktan sonra ise kişisel özelliklerinizi bir noktada dizginlemeniz gerekebilir. Çünkü iş yerinde belli bir ciddiyet, görev disiplini ya da sorumluluktan söz etmek mümkündür. Fakat özgür zaman diliminizde ve kendinizi en özgür hissettiğiniz yerde olup çalışma yükümlülüğünü yerine getirmek ilk başlarda biraz zorlayabilir.

 

Örneğin avantajlar arasında saydığımız dilediğiniz zaman mola verme özgürlüğü bir anda işlerinizi tepe taklak edebilir. Çünkü molaların sıklığı, mola süresi gibi unsurlar işyerinizde olduğu gibi kalıplara bağlı değildir. Tamamen kendi iradenize bağlı olacaktır. Benzer şekilde şekerleme yapmak için uzandığınızda yastık görür görmez uyuyan insanlardansanız mesai bitimine kadar uyuyup tüm işlerin aksamasına neden olabilirsiniz. Ayrıca çevresel bir faktör olarak evden çalışanların en çok karşılaştığı sorun insanların yatarak para kazandığınızı düşünmesi olacaktır. Oysa yine çalışma masası başında saatlerce mesai harcamaya devam ettiğiniz bu noktada geri planda kalabilir. Minar Mobilya çalışma odası için zengin bir model yelpazesi sunarak tüm ihtiyaçlara cevap verebiliyor.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.