Tüm Ürünlerde Kargo Ücretsiz!

Vintage Nedir? Vintage Ne Demek?

24-02-2021 12:28

Vintage Nedir? Vintage Ne Demek?

 

Vintage son zamanlarda büyük bir kitlenin kullandığı ve popülerleşmeye devam eden sözcüklerden birisidir. Dekorasyon, iç tasarım ve moda için önemli bir yer teşkil etmektedir. Kültürümüz için de önemli bir nokta olan nostaljik anlamına gelmektedir. Geçmiş dönemlere ait olan ve görsel anlamda bir değere sahip olan objeler için vintage sınıflandırılması yapmak mümkündür.

 

Tabii ki bu aşamada birçok anlam kargaşası ortaya çıkabiliyor. Özellikle vintage mobilyalar ile retro mobilyalar için bunu daha sık görüyoruz. Her ne kadar aynı gibi gözükse de bu iki tanımın birbirinden bağımsız anlamları vardır. Retro ürünler belli bir döneme ait, o dönemi yansıtan ve bunu tarif eden estetik yapıya sahip ürünlerdir. Örneğin 1960'ların mobilyaları ve günümüzde de bu görselliğe sahip mobilyalar yeni olmalarına rağmen retro olarak kabul edilir.

 

Çünkü yeni olması ya da eski olması retro olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Bu bağlamda da her retro ürünü vintage olarak adlandırmak mümkün hale geliyor. Fakat vintage mobilyalar için retro demek yalnızca belli objeler için geçerli olacaktır. Bu anlam kargaşasını çözdükten hemen sonra mobilya sektörüne ve dekorasyona dair gelinen noktaya bakılabilir. Özellikle son dönemlerde bunu daha net bir biçimde görebiliyoruz. Vintage dekorasyon ürünlerinin yoğunlaşması bir süredir hüküm süren modern çizgileri geri plana atabiliyor. Daha klasik ve bir o kadar da yüksek görselliğe sahip ürünlerle karşılaşmaya başlamamız bundan kaynaklanıyor.


Vintage Dekorasyon Nasıl Yapılır?

 

Vintage iç dekorasyon konusunda özellikle belli bir dönemi yansıtmaktadır. Buna göre 1920 ile 1950 yılları bu akımın altın çağıdır. Dekoratif anlamda bir bütün olarak görülmediğine de şahit olabilirsiniz. Modern tasarımlarda çoğu zaman evin baştan aşağı benzer bir çizgide olduğunu gözlemleyebilirsiniz. Vintage dekorasyon planları ise bundan bağımsız olarak yapılır. Hatta aksine birbiriyle zıt, pek yan yana gelmeyecek pek çok mobilyanın bir arada olduğu tasarımlar görebiliyoruz.

 

Burada tabii ki belli başlı temel algılar ön plana çıkabiliyor. Örneğin çoğunlukla bu tasarım türünü aksesuar baz alınarak kullanan çok fazla alternatife rastlayabiliyorsunuz. Yine yatak odaları için vintage bir mobilya seçimi oldukça sık karşılaşılan seçenekler arasında oluyor. Oysa evin diğer alanlarında genel bir dekoratif düzenden ziyade aksesuarlarla, ufak parçalarla ve çeşitli retro objelerle vintage görünüm sağlanıyor.

 

Bunun dışında sadeliğin, konforun ve şıklığın bir göstergesi olarak bilindiğini söylemeden geçemeyiz. Ayrıca hepimizin bildiği ve kültürümüzün bir parçası olarak görülen nostaljik ürünler çok güzel bir algı yaratabilir. Vintage dekorasyon denildiğinde herkesin çocukken sık sık gördüğü eski dikiş makineleri, vazolar, kütüphaneler ve vitrinler ön plana çıkabiliyor. Bilhassa oymalı ya da üzerinde farklı desenler barındıran ahşap sandıklar günümüzde orta sehpa olarak göz önünde oluyor.

 

Yalnızca mobilya olarak bakmamak ise bu noktada devreye giriyor. Dekoratif anlamda vintage bir stil belirlediyseniz ve bu şekilde bir dizayn planı oluşturduysanız masa örtüleriyle, dantellerle, abajur üzerine gelen örtülerle, aynalarla ya da şamdanlarla bile bu ruhu yaşatabilirsiniz. Renkler çoğunlukla vintage objelerde son derece canlıdır. Tabii ki günümüz üretimi olan retro mobilyalara bakıldığında bunu yansıtsa bile daha suni bir görünüm elde edilebiliyor. Bu yüzden vintage tasarımlar için eskitme mobilyalar yerine gerçekten eski mobilyalar restore edilerek kullanılabiliyor. Bu sebeple yatak odasında fazlasıyla tercih ediliyor ve özellikle salon ya da oturma odası gibi daha sosyal alanlarda da bu ruhu yansıtan çeşitli objeler kullanılıyor.

 

Vintage İle Antika Arasındaki Fark Nedir?

 

Vintage denildiğinde retro dışında akla gelen terimlerden bir diğeri ise antika oluyor. Aslında temel anlamda aynı doğrultuda tanımlar olduğu için bu kafa karışıklıkları çok normal. Bir eşyanın ya da herhangi bir objenin antika olabilmesi için oldukça eski olması gerek. Örneğin geçtiğimiz yüzyılın eserlerine vintage, geçtiğimiz yüzyılın belirli bir dönemine damga vurmuş olan objelere ise retro diyebiliyoruz. Antika için daha öncesine gitmemiz şart.

 

Üstelik sıradan bir gömlek retro, şık olmasın rağmen maddi değeri olmayan bir vazo vintage olabilir. Fakat bu standartlarda bir objeyi antika olarak ithaf ettiğimizde maddi değer yüklemiş oluyoruz. Yine kişisel olarak zevke bağlı olarak belli bir döneme ait olan objelere retro gözüyle bakabiliriz. Ancak her 16.yüzyıldan kalma vazonun antika değeri yoktur. Bu kişisel zevkten ziyade genel bir normdur. Antika sayılabilmesi içinse belli bir kişiye ait olması, belli bir tarihte kullanılıyor olup günümüze kadar yansımış olması ya da tarihsel anlamda bir değer niteliği taşıması şarttır.

 

Bu yüzden vintage tasarımlar ile antika mobilyalar birbirinden çok ayrı iki kulvar olarak düşünülebilir. Evinize antika bir koltuk takımı bulmanız son derece zordur. Velev ki bulduğunuzu varsayalım, bu kez inanılmaz yüksek fiyatlarla karşı karşıya kalacağınızı söylemeliyiz. Oysa vintage mobilya modelleri bu noktada o eski ruhu yansıtan, sadeliğiyle, şıklığıyla ve konforuyla size hayalinizdeki dekorasyonu sunan bir yapıya bürünmektedir.

 

Vintage Mobilya Modelleri

 

Vintage mobilya modeli bulabileceğiniz pek çok firmaya rastlayabilirsiniz. Burada dekoratif olarak amaçladığınız görünüm en önemli noktadır. Teknik olarak bu aşamada eski aile büyüklerinden kalma eşyalar sizin işinize fazlasıyla yarayabilir. Ancak görünüm olarak beklentinizi karşılıyor olsalar bile işlevsellik açısından evinizde aradığınız kriterlere uygun olmayabilir. Bu nedenle yenileme ihtiyacı duyacağınız için doğrudan vintage ya da eskitme mobilya tarzın yönelebilirsiniz.

 

Yatak odası takımları dışında salon ve oturma odalarında da eskitme tarzı çok sık kullanılmaktadır. Böylece nispeten yeni bir ürüne sahip olup, görünüm olarak eski dönemleri göz önüne çıkaran bir mobilya tasarımıyla karşılaşırsınız. En çok karşılaşılan seçenekler arasında sade ve minimalist tasarımlar ön plana çıkıyor. Çünkü geçmişte çok gösterişli ya da büyük mobilyalar tercih edilmiyordu. Aksine daha az alan kaplamasına rağmen görsel anlamda büyük bir bütünlük sağlayan tasarımlar öne çıkıyordu.

 

Günümüzde de cafe ve restoranlarda bu kadar sık tercih edilmesinin ana sebebi budur. Evlerimizde ise vazodan aynaya, şamdan gibi sabit aksesuarlardan kitaplıklara pek çok seçeneğiyle karşılaşabiliyoruz. Artık tasarım odağı olarak yalnızca yatak odasına yönelik üretimler yapılmıyor. Son dönemlerde en çok vintage mutfak modelleri popüler olmaya başladı. Ayrıca oturma odası ya da çalışma odası gibi alanlarda evin havasını değiştirecek esintiler yaratabilmek kişisel becerilerle bile mümkün hale gelebiliyor. Bunlar için çoğunlukla bazı materyaller kullanılıyor.

 

Eski eşyaların mobilya olarak kullanımı, renkleriyle cıvıl cıvıl bir görünüm sağlayan fakat sade olmalarından dolayı estetik bir görünüm yaratan eşyalar dikkat çekiyor. Döşemeleri değiştirilerek yenilenmiş, görünümünde bir restore yapılmadığı için doğrudan o dönemi yansıtan konsollar, kanepeler ve berjerler sıkça görülebiliyor. Ayrıca yeni modellere bakıldığında da vintage aksesuarlar ile beslenildiğini görebiliyoruz. Yeni bir berjer satın alırken gerek kullanılan kumaşı gerekse sünger yapısı ve ayak tasarımı bizi 1900'lü yılların sade şıklığına ışınlayabiliyor. Minar Mobilya tarafından sunulan vintage ürünler ve eskitme mobilya seçenekleri size bu alanda bir seçenek sunabilir. Dekorasyonu bütün bir parça olarak düşündüğümüzde ise mobilyalarınızın dışında aydınlatma sistemleri, havalandırma mekanizması, zemin kaplama ve halılar ya da boya ile bu ruhu tekrardan canlandırabileceğinizi vurgulayalım.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.